sobota, 23 lipca 2011

Pożegnanie truskawek

Jeśli szukacie szybkiego w przygotowaniu deseru to zdecydowanie polecam owoce pod kruszonką. Ja akurat zrobiłam z truskawkami, ale możecie zamiast - użyć malin, borówek amerykańskich, śliwek, jabłek albo to co akurat macie pod ręką.

MOJE SKŁADNIKI:

Owoce
ok 500g wybranych owoców
50g cukru
30g migdałów w płatkach - ja bardzo lubię :)
5 łyżek ekstraktu waniliowego

Kurszonka
110g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
75g masła
75g cukru

PRZYGOTOWANIE:

1. Zaczęłam od rozgrzania piekarnika do 180 stopni. W misce wymieszałam pokrojone truskawki z cukrem, ekstraktem z wanilii i migdałami. Wymieszane składniki wrzuciłam do naczynia żaroodpornego i wstawiłam do piekarnika.

2. Do miski miksera wsypałam mąkę, proszek do pieczenia i masło. Oczywiście możecie też ucierać ręcznie. Następnie dodajcie cukier i płatki migdałów.

3. Kruszonkę wsypałam na rozgrzane juz owoce. Starałam się, żeby warstwa kruszonki była równa. Po dodaniu kruszonki piekłam ok 40 minut. Kruszonka się zarumieniła a sos z truskawek zaczął bulgotać. :)

4. Na koniec odstawiłam do ostygnięcia.

Owoce pod kruszonką możecie podawać z bitą śmietaną, lodami albo tak jak ja z budyniem.

Życzę Wam smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz