Mam ostatnio intensywny okres w pracy, dlatego wracając do domu marzę o zjedzeniu smacznej, zdrowej i mało angażującej w przygotowaniu kolacji. Na pewno się ze mną zgodzizie, że po cięzkich dniach trzeba sobię trochę dogodzić.
W ramach dogadzenia proponuję Wam skorzystanie z mojego dzisiejszego przepisu - cukinia przekładana mieszanką sera feta z cebulą, papryką i rzodkiewkami. Brzmi dziwnie, ale jakie smaczne... :)
No to zabieramy sie do roboty! :)
(dla dwóch osób)
1 duża cukinia
1 opakowanie sera feta
1/2 dużej cebuli
1 duża papryka (najefektywniej wygląda czerwona)
8 dużych rzodkiewek
oliwa z oliwek
słodki sos sojowy
PRZEPIS:
1. Najpierw pokroiłam cukinię na grube talarki. Każdy talarek posmarowałam oliwą z oliwek i wstawiłam do piekarnika na jakieś 15 minut na 200 stopni. Jak się trochę podpiekły wyjęłam z piekarnika i zostawiłam do ostygnięcia. Cukinie można też lekko podsmażyć – też będzie pysznie!
2. Następnie wzięłam się za doprawianie sera feta. Wrzuciłam cały ser do miski i podziabdziałam widelcem. Pokroiłam cebulę, paprykę i rzodkiewki w kosteczkę i dodałam do sera. Wszystko dokładnie wymieszałam i odstawiłam na pół godziny do lodówki, żeby składniki się przegryzły.
3. Następnie smarowałam talarki z cukinii mieszanką i przykrywałam drugim talarkiem.
Na koniec całość polałam gęstym, słodkim sosem sojowym.
Mi tam smakowało! :)
ładne jest to cukiniowe dogadzanie.. ;-)
OdpowiedzUsuńA dziękuję :) W tym przypadku jest smaczniejsze niż ładniejsze :p
OdpowiedzUsuńOla! zapraszam do blogowej zabawy...: Lubię....:D
OdpowiedzUsuńhttp://polishcookbook.blogspot.com/2010/08/lubie-blogowa-zabawa-i-wyroznienia.html
cukinia jest pyszna, masz racje! i dobrze, ze jest jej teraz pelno :)
OdpowiedzUsuń