Dzisiaj kolejny wpis śniadaniowy. Wczoraj pisałam o tym, że śniadanie powinno być najbardziej pożywnym posiłkiem dnia, dlatego poniżej podaje przepis na bardzo energetyczne śniadanie, czyli jajecznicę z pieczarkami i szczypiorkiem.
SKŁADNIKI:
(dla dwóch osób)
6 jajek
1/2 cebuli
15 dużych pieczarek
szczypiorek
sól
pieprz
PRZEPIS:
1. Najpierw umyłam i pokroiłam pieczarki w grube plastry. Posiekałam cebulkę w kosteczkę i podsmażyłam razem z pieczarkami na patelni do momentu aż warzywa się zarumieniły.
2. Następnie wbiłam wszystkie jajka i dokładnie wymieszałam.
3. Posiekałam szczypiorek. Dodałam go wraz z solą i pieprzem.
4. Gdy jajko już się zaczęło ścinać, mieszałam jeszcze przez chwilę do momentu aż zniknęły wszystkie jajeczne glutki. Każdy lubi jajecznicę w innej postaci dlatego moment zdjęcia jej z patelni zależy od Waszych upodobań.
5. Pozostaje przełożyć jajecznice na talerz i dekoracyjnie posypać całość szczypiorkiem.
Chciałam sfotografować jajecznicę na ładnie nakrytym do śniadania stole, jednak mój etatowy głodomór zdążył zjeść jedną z porcji zanim wróciłam z aparatem fotograficznym. Cały czas się przyzwyczajam do tego, że on nie umie się powstrzymać i zamiast się na niego zdenerwować postanowiłam się cieszyć, że mu smakowało :)
Mam nadzieję, że Wam również.
Smacznego i dobrego dnia!
Zachwycająca jajecznica! Zdjęcie piękne, letnie.
OdpowiedzUsuńDla mnie nie ma lepszego śniadania niż jajka!
ps. chcesz jeszcze mój super opóźniony gościnny wpis?;)
Nicole,
OdpowiedzUsuńdziękuję bardzo :) Zaczęło się dziać na tym moim blogu :)
Jasne, że chce Twój gościnny wpis :-)
Wpis będzie o jajkach czy o jakiejś angielskiej potrawie skoro jesteś teraz "London Baby" ? :)