środa, 30 czerwca 2010

Muffinki na słodko


Dzisiaj podpowiem Wam jak upiec uroczo kolorowe Muffiny!
Do dzieła! :)

SKŁADNIKI:
4 jajka
150 g masła
250 g cukru
2 1/2 szklanki mąki
1/4 szklanki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka soli
składniki na nadzienie - jagody, maliny, czekolada, banan, jabłko, czego dusza zapragnie :)

Czas pieczenia to 25 minut na 190 stopni.

PRZEPIS:

1. Na początek rozgrzejcie piekarnik do 190 stopni.

2. Następnie w garnuszku roztopcie masło i przelejcie do dużej miski. Do roztopionego masła dodajcie ekstrakt z wanilii i stopniowo wbijajcie jajka. Po każdym dodanym jajku dokładnie mieszajcie tworzącą się masę.

3. Po dodaniu jajek dodajcie cukier i dokładnie wymieszajcie. Następnie dodawajcie stopniowo mąkę i mieszajcie. Wlejcie mleko i dodajcie proszek do pieczenia i znowu dokładnie wymieszajcie.

4. Na tym etapie, jeśli oczywiście chcecie dodajcie to na co macie ochotę. Mogą to być maliny, jagody, banan z kawałkami czekolady bądź cokolwiek akurat macie pod ręką. Muffiny, które widzicie na zdjęciu poniżej są klasycznie waniliowe bez żadnych dodatków. Zależało mi na tym, aby je udekorować a nie chciałam za bardzo mieszać smaków.

5. Po wymieszaniu ewentualnych dodatkowych składników wysmarujcie specjalną foremkę do Muffinów masłem i wysypcie delikatnie bułką tartą. Po upieczeniu będzie Wam o wiele łatwiej je wyjąć.

6. Wypełnijcie foremkę na ok. 3/4 ciastem zostawiając trochę miejsca na ich wyrośnięcie.

7. Po ostygnięciu polejcie czekoladą bądź lukrem i posypcie kolorowymi bądź czekoladowymi wiórkami!

Pyszota!



1 komentarz:

  1. to mialo byc tutaj - chociaz murzynka tez zjadlem pol, zanim wystygl.. :P
    A wiec:
    yummmmie - te z Coffee heaven moga odbić w knieję! Naprawdę są mega pyszne - zjadlem 5 od razu. Congrat!

    OdpowiedzUsuń