Przy okazji pierwszego poważnego wpisu na moim blogu podam Wam przepis na pysznego murzynka. Przepis jest o tyle fajny, że jest łatwy, zajmuje mało czasu i sprawdza się za każdym razem :)
Powodzenia!
SKŁADNIKI:
1 masło4 jajka

1,5 szklanki cukru
2 szklanki mąki
0,5 szklanki mleka
4 łyżki kakao
1,5 kieliszka Rumu bądź Whisky
2 łyżki proszku do pieczenia
kilka kropelek zapachu rumowego
Czas pieczenia: 45 minut na 200 stopni
PRZEPIS:
1. Do rądelka wrzucamy masło, cukier, mleko oraz kakao i gotując na małym ogniu i mieszamy do momentu aż wszystkie składniki się połączą i uzyskamy jednolitą masę.
2. Następnie przelewamy masę do dużej miski. Ja zazwyczaj zostawiam sobie około 2/3 szklanki tej masy i na końcu wykorzystuje do polania upieczonego murzynka. Polewę można zrobić też oddzielnie.
Do naszej masy stopniowo dodajemy jajka, mąkę, zapach rumowy, alkohol i proszek do pieczenia. Po każdym dodanym składniku dokładnie mieszamy masę, żeby jej konsystencja była jednolita.
3. Do rozgrzanego na 200 stopni piekarnika wstawiamy ciasto i pieczemy przez 45 min co jakiś czas sprawdzając czy ciasto nam się nie przypala.
4. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto i czekamy aż przestygnie. Na koniec polewamy ciasto polewą, którą sobie zostawiliśmy na początku.
Murzynka można podawać samego bądź z gałką lodów waniliowych i bitą śmietaną.
Smacznego!

wrrrr. ślinka leci. szkoda, że ja bez-piekarnikowa! oj! gozzzzz
OdpowiedzUsuńpychota - do tej pory było tylko made in sklep
OdpowiedzUsuńnajlepszy murzynek jakiego jadłam! naprawdę! a jestem "smkoszem" murzynków, także wiem, co piszę. pychota!
OdpowiedzUsuńgocha